25 Ağustos 2016 Perşembe

Hemoroit Bende Varmı Nasıl Anlarım

HEMOROİT(BASUR-MAYASIL)HAKKINDA
Hemoroid Hastalığı
Muayene ve Teşhis Nasıl Oluşur Kabızlık Tedavileri Cerrahi Tedavi
Konservatif Tedavi CerrahiDışı Tedavi Laserötesi Tedavi Tekrarlarmı? Bende Varmıdır
Gebelikte basur Tedavi Olanların Cevap Alan Bitkisel Çözüm Hemoroid Resimleri
Menier Hastalığı Baş Ağrısı Nedir Kulak Hastalıkları Miğren Hastalığı
Vertigo Hastalığı Prostat Hastalığı
BEN de VAR mı? NASIL ANLARIM?
Gizli gerçeklerimizle yüzleşelim...?!
Hayatımızda hiç yeri olmayan, önemsemediğimiz, hatta farkına bile varmadığımız dışkılama işlemi bağımlı makatta sorun(lar) oluştuğunda...
Sıklıkla;" Aslında basur beni rahatsız etmiyor. Tek rahatsız eden kısmı kanama..." ya da "Ağrılarım oluyor ama çok nadir. Zaten olduğunda da hafif oluyor." ya da "Arada bir şişiyor, ama bir iki gün içinde kendiliğinden geçiyor." şeklinde küçümseyici, önemsemez veya geçiştirir tarzda ifadelerle karşılaşılır.
Halbuki; "ister her gün, ister ayda, isterse yılda birkaç kez..." veya "ister az veya hafif, isterse şiddetli..." veya "ister kanama, ister şişlik, ister ağrı, isterse akıntı-kirlenme..." şeklinde ifade edilen detayların hiç bir önemi yoktur!..
Hem hasta hem de hekim açısından asıl önemli olan; “Sorun var mı? Yok mu?” sorusuna verilecek cevap; "EVET" ise hasta-hekim buluşması gerçekleşmelidir.
Çünkü adı, sıklığı, şiddeti ne olursa olsun, makatta sıkıntı yaşanmaya başladığında; olabildiğince erken teşhis ve tedbir yoluna gidilmelidir. Rastgele bir şeyler yapmaya çalışmak, sağdan soldan teşhis almak; yarardan çok zarar verir. Mademki biliyordunuz(?), o halde "niye bu hale geldiniz?" diye sormazlar mı?
Özellikle de “yemek yemezsem” veya “sulu yiyecekler yersem veya dışkıyı yumuşatırsam rahat ederim" mantığı yanlıştır. Hele doktor teşhisi olmadan “basurum var” demek, çok ama çok yanlıştır. Çünkü makatta, benzer sıkıntılara neden olan birçok hastalık vardır. Ama nedense bilinen sadece BASUR’ dur.
Ayrıca Hemoroidal hastalıkta (Basurda) farklı şiddet ve sıklıkta sıkıntılar yaşanır. Dolayısıyla da her basur hastası aynı değildir. Yani hastalık yoktur, hasta vardır.
Bayan olarak sayfamızı dolaşıyor ve makatınızda basur(?) olduğunu düşünüyorsanız; öncelikle Neden-Sonuç ilişkisi dahilinde DIŞKI ÇIKIŞ GÜÇLÜĞÜ KABIZLIĞI sayfalarımızı ve REKTOSEL açısından dikkatli olmanızı öneririm.
Çünkü sonradan, bir vesile ile Rektosel teşhisi alan bayanların büyük bir çoğunluğunun geçmişlerinde Hemoroid (Basur) ve/veya Anal Fissür (Çatlak) tedavilerinin/ameliyatlarının saptanması,tesadüf olamaz.
Erkek olarak sayfamızı dolaşıyor ve makatınızda basur(?) olduğunu düşünüyorsanız; öncelikle Neden-Sonuç ilişkisi dahilindeu DIŞKI ÇIKIŞ GÜÇLÜĞÜ KABIZLIĞI sayfalarımızı ve İnternal Mukozal Prolaps (Gizli Makat Sarkması) açısından dikkatli olmanızı öneririm.
Ve unutmadan, makatımda "meme var mı?" diye düşünüyorsanız; öncelikle tuvaletteki gibi çömelip iyice ıkının ve makatınıza ayna yardımıyla bakın. Sütyenli sütyensiz meme farkı...
Basur Nasıl Oluşur? adlı sayfamızda detaylandırdığımız gibi yıllardır devam eden hatalı beslenme ve dışkılama alışkanlıkları temelinde artan ıkınmalar sonucu hemoroid yastıkçıklarında gelişen büyüme ve sarkmaların derecesine (evresine) bağlı olarak bir takım sorun(lar) yaşanır. “Bardağın yavaş yavaş dolması…” misali, bu sorunlar yavaş yavaş olgunlaşır ve gün gelir, bardak taşar. İşte çoğu kişi bardak taşınca makatında sorun olduğunu anlar. O yüzden “ Yaa.. Benim hiçbir sorunum yoktu. İki gün/hafta/ay önce başladı!..” denir.
------ EVRE (I) ------
Bardak dolmaya başlıyor, zaman zaman da bu dolmalar sırasındaki taşmalar oluyorsa Evre I olarak adlandırılır. Dışkı bu evrede anal kanaldan geçerken iç hemoroid yastıkçıklarındaki büyümeye bağlı olarak artan yüzey temas alanı ile karşılaşır ve sürtünme belirginleşir. Bu durum; dışkılama sırasında, bir taraftan ıkınmayı diğer taraftan da dışkının geçişi sırasındaki tahrişi artırır. Bu evrede, ıkınmayla tetiklenen tahrişin derecesine bağlı olarak kırmızı renkte, tuvalet taşında, klozet içinde, dışkı üzerinde veya tuvalet kâğıdına bulaşmış olarak ağrısız kanama görülür. Ancak şart değildir.
Zaman zaman da dışkının daha aşağıda, ağrılı bölgede(makat ağzında) yaratmış olduğu tahrişe bağlı olarak yanma-sızlama ya da tatlıdan tatlıya hafif bir kaşıntı (içerden) hissedilir.
Bu evrede hemoroid yastıklarındaki büyüme olduğu yerde sınırlıdır ve sarkma işin içine girmez. Dolayısıyla da makat ağzında/dışında ele gelen memeleşme olmaz.
Çok farkında olunmasa da bu dönemde; dışkılama güçlüğüne ait tam boşalamama/yalancı tuvalet hissi nedeniyle rahatlayabilmek adına tuvalette uzun kalma, tuvalet sayısında artma/azalma ile artan ıkınma ihtiyacı görülür. Ki makatı hor kullanma adına temeller atılmıştır.
Sorun(lar) tuvalette dışkılama sırasında olur ve daha kalkmadan biter. Doğal olarak da pek önemsenmez… 20 yaş ve üstündeki herkes; bir şekilde yıllardır devam eden hatalı dışkılama alışkanlıkları nedeniyle zaten, en az Evre I'dedir.
NORMAL HALİ
Ikınmayla ortaya çıkan gizli gerçek... Ama tuvalette bile bunu görme imkanı yoktur. WC'DE IKINMA HALİ
------ EVRE (II) ------

Kullanıcı hatası temelinde devam eden gereksiz ıkınmalar ve dışkının itici gücü hemoroid yastıkçıklarındaki büyümeyi tetikler. Tuvalette, dışkının makat ağzına doğru olan itici gücünün de etkisiyle bu büyüme; makat dışına doğru ilerlemeye ve sarkmaya başlar. Bu durum; dışkılama sırasında makatın hemen ağzında ele gelen memeleşme, istirahat halinde ise makat cilt kıvrımlarında artış olarak yansır. (Sütyensiz- Sütyenli hali..)
Bir taraftan dışkılama sırasındaki tahriş ve kanama sıklaşmaya ve şiddetlenmeye, diğer taraftan ise  yanma, sızlama ve acıma tarzında ağrılar olmaya başlar.
Ayrıca Evre I‘dekine nazaran daha belirginleşen yalancı tuvalet hissi (Dışkılama Güçlüğü) nedeniyle (özellikle de cıvık dışkılama dönemlerinde), tuvalette yanma sızlama olarak başlayan ağrılar; zonklayıcı hale dönüşerek bazen saatlerce devam edebilir. Ki bu evrede; belirginleşmeye başlayan dışkılama güçlüğünü yenmek için çoğunlukla günlük dışkılama sayısında artışa gidilir.
Yine hem belirginleşen dışkılama güçlüğü hem de hemoroidlerdeki büyüme ve sarkma nedeniyle makatın istirahat halindeki conta işlevinde aksamalar olmaya başlar. Ki özellikle yumuşak-cıvık dışkılama günlerinde iç çamaşırda akıntı ve kirlenmeler ile makatta tatlı kaşıntılar oluşur.
Sorun(lar) tuvalette dışkılama (gereksiz ıkınma) ile başlar ve genellikle taharetlenme aşamasındayken geçer veya tuvaletten çıkarken popoda hafif dolgunluk-basınç-ağrı (memesiz) olarak biraz daha devam eder. Kısaca artık, sorunlar tuvalet dışına da taşmaya başlamıştır. Ama maalesef yine de pek önemsenmez, normal kabul edilir.
İstirahat halinde makat dış deri kıvrımlarında artışın
WC'de dışkılama sırasında ıkınmayla birlikte aldığı haller(memeleşme)...

------ EVRE (III) ------

Evre II’ye ilaveten dışkılama sırasında çok daha rahat belirginleşen ele gelen memeleşme olur. Dışkılama sonrası, belirginleşen memelerin verdiği dolgunluk ve basınç hissi çok daha uzun süre devam eder. Hatta bu nedenle, sıklıkla tuvaletten sonra yatıp-uzanıp beklemeler veya parmakla içeriye sokmalar başlar. Dışkılama dışı dönemlerde, Makat dış derisindeki kıvrım artışlarındaki belirginleşme nedeniyle dışkılama dışı dönemlerde de makatta ele gelen ufak memeler olur. Hatta çoğu kişi bu durumu; “yaaa bende meme var ama çok küçük..” şeklinde tanımlar.
Artan sarkma ve memeleşmeler; hem ağrıların hem de kanamaların şiddetlenip sıklaşmasına sebep olur. Ki tuvalet, kâbus olmaya başlar.
Ayrıca taharet temizliğine ne kadar dikkat edilse de “iç çamaşırda akıntı ve kirlenme ile kanama” endişesiyle yaşamak bezdirici bir hal alabilir. (Conta ayarları…)
Tuvaletten çıktıktan sonra popoda dolgunluk-basınç-ağrı(memeli) olarak birkaç saat kadar devam eder. Bu aşamadaki çoğu hasta; parmakla dışarı çıkan memeleri içeri sokmayı öğrenerek idare etmeye çalışır(?).
İstirahat halinde makat dışında "ufak memeleşme" diye tanımlanan cilt kıvrım artışının
WC'de dışkılama sırasında ıkınmayla birlikte aldığı haller (ele gelen memeleşme)...

------ EVRE (IV) ------
♦ Makattaki deri katlantılarının, istirahat halinde iken bile makatı çepeçevre saracak şekilde belirginleştiği bir dönemdir. Kendinde basur olduğunu kabul eden hastaların çoğu bu son aşamadadır.
♦ Makattaki memeleşme, dışkılama sırasında komple şişer ve büyür, inmeleri ayrı bir derttir.
Bu hastalarımız gerek yeme ve içmelerine çok dikkat edip özen göstererek gerek tuvaletten sonra en az yarım saat yatıp rahatlamaya çalışarak hayatlarını kendilerince idame ettirirler veya ettirdiklerini sanırlar….
Evinden dışarı çıkmayan, yatılı misafirliğe gidemeyen ebeveynlerimizi dikkatle inceleyin.
İstirahat halinde makat dışını çepeçevre saran "memeleşme" diye tanımlanan cilt kıvrım artışının
WC'de dışkılama sırasında ıkınmayla aldığı haller(Yorumsuz)...

HEMOROİDDE AĞRI ve KANAMA Krizleri-Atakları

1.) AĞRILI-ŞİŞLİK ATAĞI;
Hemoroidle idare edilir vaziyette yaşanır. Ancak bir gün gelir ve makatta şiddetli bir şişlik ve ağrı olduğu fark edilir.
Memeleri bırakın içeriye sokmayı, makata dokunulamaz bile...
İşte size, Evre III-IV hemoroidi olanların zamanla karşılaşabilecekleri ATAK HALİ...
Dışkılama ve günlük yaşam dahil bütün işler engellenir.
Otursan oturamazsın, yatsan yatamazsın...

2.) TROMBOZ ATAĞI;
Hemoroidle idare edilir vaziyette yaşanır. Ancak kabızlık veya aşırı ıkınma durumunun olduğu bir gün; makat kenarında aniden, mavi-mor renkte, oval şekilde, ağrılı, sert bir şişlik oluştuğu hissedilir. (mercimek, fındık, ceviz büyüklüğü gibi)
İşte size Evre I-II-III hemoroidi olanların zamanla karşılaşabileceği ATAK HALİ ve çoğu hastanın "bende de hemoroid oluştu ama bir daha olmadı" dedikleri durum...
Boyutuna göre 7-10 gün içersinde toparlar ve kendiliğinden iner...

3.) KANAMA ATAĞI;
Kanamalar zaman zaman olsa da idare edilir. Ancak belirginleşen gereksiz ıkınmalara bağlı olarak Evre II-III-IV hemoroidlerde bu kanamalar şiddetlenir.
Hatta uzun süren veya sık tekrarlayankanamalar sonucu çarpıntı, halsizlik, iştahsızlık ve solukluk yani kansızlık(anemi) gelişir.
Ayrıca dışkılama ile mevcut şikayetlerimizin artması nedeniyle tuvaletten uzak durmaya çalışılır. Bunun sonucunda da zamanla karın ağrısı, şişkinlik ve gaz gibi Dışkılama Güçlüğü Tipi kabızlık şikayetleri artar.

MAKAT AĞZINDA ELE GELEN MEMELEŞME YOK İKEN DİKKATLİ OLMAK ADINA...(BAY)

Makat dışında istirahat(1) ve ıkınma(2) durumlarında dahi belirgin memeleşme olmaz iken zaman zaman kanama ve ağrı dönemleri oluyor olabilir. Ki bu sıkıntılar; asıl sorun olan dışkılama güçlüğünün belirginleştiği, yani daha fazla ıkınma ihtiyacı hissedilen tuvaletlerde oluşur. "Hemoroid/Çatlak" diye düşünülen bu sıkıntıların altında ANİSMUS, İNTERNAL MUKOZAL PROLAPSUS (Gizli Makat Sarkması)(3) yatabilir. Dolayısıyla pek farkında olunmasa da yıllardır DIŞKI ÇIKIŞ GÜÇLÜĞÜ KABIZLIĞI yaşanıyordur.
MAKAT AĞZINDA ELE GELEN MEMELEŞME YOK İKEN DİKKATLİ OLMAK ADINA...(BAYAN)

Makat dışında istirahat veya ıkınma durumlarınızda dahi belirgin memeleşme olmaz iken zaman zaman kanama ve ağrı dönemleri oluyor olabilir. Ki bu sıkıntılar; asıl sorun olan dışkılama güçlüğünün, yani daha fazla ıkınma ihtiyacı hissedilen tuvaletlerde oluşur. "Hemoroid/Çatlak" diye düşünülen bu sıkıntıların altında ANİSMUS, REKTOSEL HASTALIĞI yatabilir. Dolayısıyla pek farkında olunmasa da yıllardır DIŞKI ÇIKIŞ GÜÇLÜĞÜ KABIZLIĞI yaşanıyordur.
KISACASI:
Makat dışında ele gelen hiçbirşey yok, ancak sıkıntılar (yanma-sızlama, kanama, kaşıntı) ara ara oluyor ve  rahatsız da ediyorsa; işte erken aşamalar... (Evre I-II) 
Makat dışındaki ufak memeleşme var, ancak tuvalette ele gelen memeleşme oluyor ve tuvaletten sonra 1-2 saat kadar makatta dolgunluk veya memeleşme hissi devam ediyorsa, işte; Evre II-III
Artık makat dışında ele gelen meme(ler) var ve tuvalet tam bir işkence haline geliyorsa, işte size, Evre IV
Ama tüm bunlara ilave olarak İnternal Mukozal Prolapsus (Erkek), Rektosel (Bayan) ve Anismus (Bay-Bayan) açısından da dikkatli olmak gerekir...
UÇAN Blogları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder