24 Ağustos 2016 Çarşamba

Hemoroid (Basur-Mayasıl) Laserötesi Tedavi

HEMOROİT(BASUR-MAYASIL)HAKKINDA
Hemoroid Hastalığı
Muayene ve Teşhis Nasıl Oluşur Kabızlık Tedavileri Cerrahi Tedavi
Konservatif Tedavi CerrahiDışı Tedavi Laserötesi Tedavi Tekrarlarmı? Bende Varmıdır
Gebelikte basur Tedavi Olanların Cevap Alan Bitkisel Çözüm Hemoroid Resimleri
Menier Hastalığı Baş Ağrısı Nedir Kulak Hastalıkları Miğren Hastalığı
Vertigo Hastalığı Prostat Hastalığı
LASERÖTESİ TEDAVİ SÜRECİNDE DETAY VE ÖNERİLER
Dışkılama bağımlı makat sorunları yaşayan hastalar; öncelikle Ön Bilgilendirme Formu aracılığıyla detaylı sorgulamaya alınır. Müteakiben de sırasıyla…
1. Detaylı Anal Muayene, 2.Kalın Barsak Kanseri Risk Analizine Göre Kolonoskopi /Sigmoidoskopi,
3.Defekografi, Anal Manometri, 3D Endoanal USG gibi tetkiklerle incelenir.

•► Tüm bu incelemeler; aynı gün içersinde ve 3-4 saatlik bir süreçte gerçekleştirilir. Sonrasında çıkan sonuçlar eşliğinde hasta bilgilendirmeye alınır ve son çare olarak ameliyat gereken uygun hastalara LaserÖtesi Tedavi önerilir.
•► LaserÖtesi Tedavi önerisini kabul eden hastalara ameliyat öncesi bir takım tahlil ve tetkikler yapılarak Anestezi onayı alınır ve hastaneye yatış planlanır.
•► Hastaneye yatışın yapıldığı gün hasta; lavman yapılmadan hasta ameliyathaneye alınır ve sıklıkla spinal (belden aşağı uyuşturma), nadiren de genel anestezi (komple uyutma) uygulanır. Anestezi sonrası yaklaşık 20-30 dk süren bir süreçte LaserÖtesi Tedavi gerçekleştirilir.
•► Hasta o geceyi hastanede yatarak geçirir ve ertesi sabah taburcu edilir. Hasta taburcu olurken… Kendi üstünü giyinir, poposunun üstüne oturabilir ve kendi başına yürüyebilir haldedir. Hasta, taburcu olduğu gün 6-8 saatlik mesafelere çok rahat yolculuk yapabilir.
•► LaserÖtesi Tedavi sonrası Beslenme:
LaserÖtesi Tedavi sonrasında “Çivi çiviyi söker” mantığı temel prensiptir. Bu çerçevede; az ve sulu/sebze ağırlıklı beslenme önerilmez. Aksine kabız olmayı hedefler tarzda bol beslenme önerilir. Özellikle ekmek, pilav, makarna, kuru fasulye, nohut önerilir. Çünkü “muz kıvam ve kalınlığında dışkı” hedeflenir.
Yara iyileşmesinin tamamlanacağı ilk 2-3 aya kadar acılı, ekşili, turşulu yiyeceklerden uzak durulması önerilir. Çünkü makattaki yaraların olduğu bölgeden dışkı çıkarken acının toksik etkisiyle yanma ve sızlamayı tetikler. İlerleyen aylarda yenebilir.
Beslenmedeki öğün sayısının 2 veya 3 olması, ara öğünlerden kaçınılması ve öğün süresinin gerekirse bir saate çıkarılması önerilir. Bu öğünlerde beslenmeye ilave olarak ilk 15 gün, günde 2-3 adet elma/armut (Kabuğuyla) ile Roka salatası önerilir.
Yine beslenmeye ilave olarak Keten Tohumu önerilir. Aktarlardan “tohum” olarak temin edilir. Akşamları yemekten sonra iki çorba kaşığı, tepeleme dolu keten tohumu tozu; bir kase yoğurt veya meyva suyu içersinde tüketilir. Keten tohumu evde; elektrikli kahve makinesi aracılığıyla toz haline getirilir ve taze taze tüketilir. Gerekirse kuru üzüm, fındık fıstık ile çeşnilendirilebilir. İlk 7-10 günden sonra kontrollü olarak azaltılarak kesilir.
İdrar rengi su gibi duru olacak şekilde su/sıvı alımı önerilir.
•► LaserÖtesi Tedavi sonrası Ağrı: LaserÖtesi Tedavi’de de tuvalette belirginleşen makat ve kasık ağrıları olur. Fıtık, apandisit ameliyatı olan bir kişinin 20-30 metre koşması ile makat ameliyatı olan kişinin tuvalete çıkması aynı kapıya denk gelir. Ama tuvalete çıkmak zorunluluktur. O yüzden ağrı olması kaçınılmazdır.
Ancak erken evre hemoroidlerde bu ağrı daha az iken geçikmiş hemoroidlerde daha fazladır. Oluşan ağrıyı azaltmak amacıyla sıcak su uygulamaları ile ağrı kesiciler kullanılır. WC'den hemen sonra hem taharet temizliği hemde sıcak uygulama için duş fiskiyesi kullanılır. Sıcak Yeterli olmadığı takdirde günde bir veya iki defa "Voltaren® supp. (fitil)" veya "Voltaren® ampul (iğne)" kullanılır. Bu ağrılar tuvaletten sonra 1-1.5 saat kadar sürse de ilk 3-4 günden sonra hızla azalmaya başlar. Tuvalete gidilmediği zamanlarda ise pek kayda değer ağrı olmaz.
•► LaserÖtesi Tedavi sonrası Dışkılama:
İlk günlerde, artan beslenmeye paralel olarak tuvalete gitme sıklığı artar. Bu süreçte acil sıkışma hissi ( altına kaçıracakmış gibi) oluşur. Ancak bu his; kullanıcı eğitimi desteğiyle zamanla azalır ve kaybolur.
♦İyice sıkışmadan tuvalete gidilmemesi ve tuvalette diafram nefesi kullanarak gereksiz ıkınmalardan uzak dışkılama önerilir. Oluşan yalancı tuvalet hissine rağmen tuvaletten kalkılması önerilir.
Özellikle "yalancı tuvalet hissine aldanıp gereksiz ıkınmayın" . Çünkü gereksiz ıkınmalara bağlı olarak özellikle de 6. ve 9. günler arasında kanama olabilir. Böyle bir durumda ilk kanamadan hemen sonra sırt üstü yatılıp tuvalete gidilmemesi, sıkışma halinde ise yatakta yapılması önerilir. Ve mutlaka doktora başvurması gerekir.
Tedavi sonrası ilk günlerde makat tam olarak kapanamadığından kirlenme ve kaçaklar olabilir. Bu durum 7-10 günden itibaren yavaş yavaş toparlamaya başlar.
İkinci haftadan itibaren makatta tatlı tatlı kaşıntılar başlar.Merak etmeyin, bu geçici bir durumdur.
İlk haftalardan itibaren makat kenarlarında ve ağzında, elinize gelen şişlikler oluşabilir ve sanki tekrarlama gibi düşünülebilir. Ama merak etmeyin, bunlar tedavi sürecinde geçici olarak oluşur ve zamanla küçülüp ufak deri katlantısına dönüşür. Kaybolmazlar ama sıklıkla da tekrar cerrahi işlem gerektirmezler.
•► LaserÖtesi Tedavi sonrası İş-Güç Kaybı: Hastalara gerek tuvalet ihtiyaçları gerekse sıcak su uygulamalarını rahat ortamda yapabilmeleri için en az yedi, en fazla onbeş gününü evlerinde geçirmeleri gerekr. Ancak evde olmaları demek " evde yatmak zorunda kalmaları" demek değildir. Sıklıkla bakıma ihtiyaçları yoktur. Bu süre hastadan hastaya değişir. İlk bir haftadan sonra azalan tuvalet sayısı ve ağrılara göre günün belirli saatlerini işlerine ayırmaları mümkün olur.
•► K vitamini içeren iğne (Libavit® Konakion®);Reçete edilebilir,ameliyat sonrası 3'üncü (_) ve 6'ıncı(_) günlerde yaptırılması gerekir.
Sıcak Su Banyosu ve Taharetlenme
Normal beslenme ve dışkılama alışkanlıklarıyla, yani kullanıcı eğitimiyle desteklenmek şartıyla makattaki ağrı ve şişliklerin azaltılmasında sıcak uygulama ve banyolardan faydalanılır. Bu uygulama hastaların;--- Hem alevlenme ve atak dönemlerini,--- Hem de olası cerrahi tedavi süreçlerini daha rahat geçirmelerini sağlar.
Genellikle dışkılama süreciyle belirginleşen ve makatta veya kesici-batıcı veya künt ya da zonklayıcı tarzda belirginleşen ağrılar için “Normal veya Doğal” denilemez. Sıklığı ve şiddeti ne olursa olsun…
Makattaki ağrılar; sıklıkla pek farkına varılmayan Kullanıcı Hatalarının belirginleştiği dönemlerde ortaya çıkar ve devam eden kullanıcı hatalarıyla da tetiklenir. Ama nedense herkes beslenmeye odaklanır ve kullanıcı hatasını, yani gereksiz ıkınmalarla dışkılama yaptığını kimse kabul etmez.
Tuvalet tutma” ve “Ihhlaaa da çıkar” öğretileri eşliğinde çocukluk yıllarında edinilen hatalı dışkılama alışkanlıkları; ilerleyen yıllarda, sıklıkla “Kullanıcı Hatası” adı altında devam eder. Böylece her tuvalette dışkı; makat kaslarında oluşan gevşemeye fırsat tanınmadan gereksiz ıkınmalarla çıkarılır. Ama çoğu kişi bunun farkına bile varmaz ve doğal bir şeymiş gibi “ıkınmadan çıkmaz ki!..” diye düşünür. Ancak bu süreçte zamanla;
•► Dışkı, gevşeyip açılmamış sıkı bir kanaldan geçmek zorunda kalır. Dolayısıyla geçiş sırasında belirginleşen sürtünmeye bağlı olarak hem makat içinde hem de makat ağzında tahriş olur. (Ki yanma-sızlama şeklinde ağrı ve kanama olarak yansır. Hele dışkı, biraz da cıvıksa bu yanmalar artar ve sonrasında kaşıntı belirir.)
•► Ayrıca makat, kendiliğinden gevşeyip açılmadığı için; dışkı kıvam ve kalınlığına paralel olarak gereksiz ıkınmalarla, makat kasları açılmaya zorlanır ve dışkı çıkışı sağlanır. Bu durum; dışkılama sonrası dönemde kaslarında kasılmaya (Anal Spazm-Hipertonus) sebep olur. (Ki tuvalet sonrası başlayan ve devam eden, “tık tık” atan zonklayıcı ağrı olarak yansır.)
•► Oluşan Anal Spazm (Makattaki kasılma), kısır döngü etkisiyle hem gereksiz ıkınmaları hem de anal spazmı artırır. Dolayısıyla makattaki ağrının sıklık ve şiddeti artar.
Bu süreçte sıklıkla beslenme alışkanlıklarında değişikliklere gidilerek dışkı yumuşatılır ve gereksiz ıkınmalar, nispeten azalır. Bu sayede ağrılı (sıkıntılı) süreç geçiştirilir. Bir dahaki sefere kadar...
"Çekirge bir zıplar, iki zıplar" misali, makattaki sıkıntılar beslenmeyle de geçiştirilemez hale gelmeye başlar. Çünkü bir şekilde devam eden kullanıcı hataları, özellikle de gereksiz ıkınmalar nedeniyle hem Makatta(Anüs) hem de Rektum ve Pelvik Tabanda; dışkılama güçlüğü (Dışkı Çıkış Güçlüğü Tipi Kabızlık) tablosunu oluşturan yapısal ve işlevsel kalıcı hasarlar oluşmaya başlar.
SICAK UYGULAMA, NE İŞE YARAR?
Görüldüğü gibi gerek makatta gerekse rektumda oluşan sorunların altında artan ıkınma ve anal spazm kısır döngüsü yatmaktadır. Makatta yaşanan sıkıntılar; sıklıkla ağrı adı altında hissedilmekte ve gün yüzüne çıkmaktadır.
Vücudumuz, makat bölgesinde yer alan termosfinkterik reflekse sahiptir. Isıya duyarlı bu refleks sayesinde makat kaslarında gevşeme olur. Bu sayede ağrıya sebep olan makat kaslarındaki kasılmanın (Anal Spazmın) önüne geçilerek kısır döngü, geçici de olsa kırılır.
Makata temas eden sıcaklığın (ısının) etkisiyle termosfinkterik refleks çalışır ve makat kaslarında gevşeme (Anal Spazm azalır) olur. Makattaki bu gevşeme, doğrudan ağrının azalmasını sağlarken dolaylı olarak da kan akımını artırarak yara (tahriş-çatlak) iyileşmesini hızlandırır. Ayrıca gereksiz ıkınmalara bağlı olarak makat dışına sarkan ve anal spazm nedeniyle de içeriye giremeyen memelerin (ağrılı şişliklerin) inmesi ve tekrar içeriye girebilecek hale dönüşmeleri mümkün olur.
Sıcak Uygulamanın Doğrudan Etkisi;
Bayanların arada bir refleks olarak yaptıkları sütyen gevşetme hareketi ile özdeşleştirebilir.
İlave olarak makat cerrahileri (ameliyatları) de Anal Spazmı tetikleyici bir travmadır. Dolayısıyla ameliyat sonrası sıcak uygulamalar; makattaki spazmın çözülmesi ve yara iyileşmesini hızlandırmak için kullanılır. Ki bu durum; Anal Fissür Hastalığının da tedavi mantığıdır. Ayrıca sıcak uygulama, duş fıskiyesi veya oturma banyosu şeklinde kullanıldığında mekanik temizliğe katkı sağlar.
Ancak sıcak uygulamada asıl amacın; geçici de olsa anal spazm-ıkınma kısır döngüsünü kırmak olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle de sıcak uygulamanın hem sık aralıklarla tekrarlanması hem de kullanıcı eğitimi adı altında gereksiz ıkınmaları azaltacak şekilde Beslenme ve Dışkılama alışkanlıklarıyla desteklenmesi gerekir. Aksi takdirde etkinlik sağlanamaz. (Bknz:Normal Dışkı Dışkılama)
SICAK UYGULAMA, NASIL YAPILMALIDIR?
Makat kaslarında gevşemeye odaklanan sıcak uygulama farklı şekillerde yapılabilir. En eski ve bilineni sıcak su oturma banyosu olduğu için sıklıkla da bu adla anılır.
Kalça(popo) genişliğinde bir leğen alınır. Dirseğinizi soktuğunuz zaman yakmayacak ısıda sıcak suyla doldurulur ve soğuyana kadar 3-5 dk içine oturulur. Makatta ele gelen şişliğin belirgin olduğu hastalarda sıcak suya az bir oranda (çay kaşığı) tuz ilavesi tercih edilebilir. Ayrıca suyun içine katılmak üzere çeşitli dezenfektanlar (permasol, batikon-betadin, sarı toz gibi mikrop öldürücüler) önerilse de anlamı yoktur ve gereksizdir. Ancak suyla yapılacak mekanik temizlik sayesinde makatta ideal hijyene ulaşılabilir.
Bu oturma seansları; sıkıntıların şiddetine göre gün içinde ne kadar fazla sayıda tekrarlanır, müteakiben de yatar vaziyete geçip dinlenilirse o kadar kısa zamanda rahatlama olur. Tabii ki kullanıcı eğitimiyle desteklenmek şartıyla…
Yalnız leğeni yere koyup çömelir (yer tuvaleti oturma) pozisyonda oturmaya çalışmayın. Hata yaparsınız ve fayda göremezsiniz. Leğeni banyoda ya klozetin üstüne koyarak ya küçük bir tabure üstüne koyarak oturmaya ya da yere koyup oturmaya çalışın. Oturma işlemi esnasında karnınızın gevşek olmasına veya gevşetmek için diafram nefes egzersizleri yapmaya dikkat edin.
Her ne kadar bölgesel sıcak su oturma banyolarının genel sıcak su banyolarına (küvet) göre daha etkili olduğu yönünde bilimsel çalışmalar olsa da aynı etkinliğin, hatta daha fazlasının alınabildiğini yönündedir.
İlave olarak, termomineralli suların olduğu kaplıcalardaki havuz ve küvete giren hastalarda çok daha etkin sonuçlar alınmaktadır. Çünkü termal sularda daha yüksek ısıda (40-41 ˚C) uzun süre (10-20dk) kalınabilir. Ki bu durum; termosfinkterik refleks aracılığıyla daha etkin gevşemeyi sağlar.
Anlatılırken kolay ve uygulanabilirmiş gibi görünse de hem sık tekrarı hem de uzun süreli olarak uygulanması gerektiğinden gerek oturarak gerekse yatarak(küvette) yapılan sıcak su banyoları; zamanla pratik olmaktan uzaklaşır ve eziyet haline dönüşür.
Bu nedenle AnalCerrahi olarak sıcak uygulamasında tercih;
Yapılabildiği ölçüde arada bir veya tuvalet sonrası duş fıskiyesi kullanarak makata, 2-3 dk süreyle hem sıcak uygulanması hem de tazyikli suyla yıkanması (mekanik temizliği),
Müteakiben yatar vaziyete geçip makat ağzına değecek şekilde sıcak (torba) uygulaması yönündedir.
Sıcak (torba) uygulamasında sıklıkla muayene eldivenlerini tercih edilir. Eldivenin parmakları, üstteki resimlerde görüldüğü gibi önce diplerinden düğümlenir. Sonra eldivenin içi, yakmayacak derecede sıcak-ılık suyla doldurulur ve bilek kısmı düğümlenir. Böylece yumruk büyüklüğünde, yumuşak sıcak torba elde edilmiş olur. Müteakiben sırt üstü yatar vaziyete geçilir, kabalar elle aralanır ve sıcak torba; doğrudan ve sadece makat ağzına değecek şekilde yerleştirilir. Soğudukça yenisi ile değiştirilir. Yatar vaziyette, yani kalp ile makat aynı yatay seviyedeyken yapıldığı için hem zonklayıcı ağrılarda hem de ağrılı şişliklerde daha etkilidir.
Ancak “çok daha etkili olsun” veya “iyi geliyor” diye çok sıcak su koyup kabalar veya makat ağzı yakılmamalıdır.Bu nedenle daha pratik olduğu düşünülerek sıcak torba olarak Termofor kullanılmamalıdır. Çünkü termoforlar sadece kabaları ısıtır, makat ağzını değil…
Makat ağzına(anüse) temas edecek sıcaklık; makatta rahatlama, gevşeme yapacak ısıda olmalıdır.
Isı(sıcaklık) fazla olduğunda makat kendini korumak için SIKAR, KASAR ve ANAL SPAZM artar...
Dolayısıyla ağrıya faydası olmaz, ağrı azalmaz.
Yatar durumda, yani kalp ile popo yatayda aynı seviyede olduğunda makat daha çabuk rahatlar.
Bu uygulama da kullanıcı eğitimiyle desteklenmek şartıyla gün içersinde ne kadar sıklıkla yapılabilirse o kadar iyi olur. Ancak iş hayatı nedeniyle gün içersinde uygulama fırsatı olmadığında; fırsat buldukça tuvalete gidip makatın sıcak suyla yıkanması önerilir. Bu amaçla yarım litrelik pet şişe; sebillerden alınacak sıcak suyla doldurulur, tuvalette ılıklaştırılır ve müteakiben de makat yıkanır.
TAHARET TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALIDIR?
WC de dışkılama işlevi bittikten sonra tabir yerinde ise makatı bol su ile yıkamak gerekir. Makattaki mekanik temizlik ancak bu sayede mümkün olur. Sonra tuvalet kâğıdı ile ponponlama tazında dokunarak önce fazla su alınır. Müteakiben, bu nemlenmiş kâğıdı hafifçe bastırarak atık kontrolü yapılır. Bu esnada tuvalet kâğıdında kirlenme görülürse başa dönülerek yıkama işlemi tekrarlanır.
Öncelikle tuvalet kâğıdı kullanılarak ya da sadece kuru kuruya tuvalet kâğıdı kullanılarak taharet temizliği yapılmamalıdır. Böyle yapıldığı takdirde, zaten ince ve hassas olan makat derisinde tahriş oluşur. Makat ağzındaki ufak tefek çatlakların ve tatlı tatlı kaşıntıların altında sıklıkla tuvalet kâğıdı ağırlıklı olarak yapılan hatalı taharetlenme alışkanlığı yatar.
Ayrıca taharet temizliğinde sabunlu veya deterjanlı su ya da yumuşak ve alkolsüz de olsa ıslak mendiller asla kullanılmamalıdır. Hijyen saplantıları yüzünden yapanların sayısı hiç de az değil...
UÇAN Blogları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder